Posted by: Samura!Destiny | July 1, 2007

Kisah Panglima Itam (Sebuah Analogi Untuk Mu)

“panglima Itam!! panglima!, hamba ada figure out laluan sulit ke dalam kota”. Termengah2 Sang Merah berlari ke arah panglima Itam sambil menutur kata. Panglima Itam yg sedang berehat segera bangun, “bagus Sang Merah. Hari ini juga akan cuba kita tawan kota ini. Hamba juga risaukan keadaan tuan puteri di dalam kota. Entah bagaimana keadaannya… lukakah dia? diberi makankah dia? sihatkah dia? lenakah tidurnya?..” kata Panglima Itam dengan machonya… Wahai tuan puteri, bersabarlah… akan patik cuba sedaya upaya untuk menembusi benteng kota ini.. walau betapa lama pun patik mencuba.. demi tuan puteri, takkan patik berputus asa… Fikir Panglima Itam yang keletihan setelah hampir 2 bulan berada di luar kota bersama angkatan tentera dalam usaha menyelamatkan sang puteri..

“bagaimana ko boleh jumpa dgn laluan sulit tersebut Sang Merah? Setahu hamba, sudah puas kita mencari dan buat research tentang kota ini namun hampa dgn hasilnya…” tanya Panglima Itam kepada Sang Merah.. Sang Merah dengan muka excited menjawab “Actually panglima… hamba dapat kod morse dari tuan puteri dari dalam kota. Tuan Puteri dengan yakinnya menunjukkan jalan yg terbaik utk kita menembusi kota ini…”.

“Hampeh!!.. apsal tuan puteri contact ko…. apsal dia x contact aku??.. kecik ati betul laa..” kata Panglima Itam dgn muke sedey.. “Laa… jgn lah panglima risau… tuan puteri cakap dia nak sms panglima tp battery kong… dats y dia hantar kod morse kat hamba.. dia kate klu hantar kat panglima…. ngabehkan boreh jo.. tuan puteri kate laaaa.. bkn hamba yg kata… hamba hanya menyampaikan pesanan hehhe..” terkulat2 Sang Merah bercerita sambil menunjukkan muka kerang busuk… “Oh yeke!!… hamba agak dah… tuan puteri ingat punyer kat hamba..” kembang kempis idung Panglima Itam sambil menutur kata…

“Baiklah… 1 jam lg kita akan cuba menawan kota ini… Merah!!.. ko pg kumpulkan bala tentera.. arahkan Sang Hati supaya bersedia.. ahh… biarkan Sang Lega dan Sang Kecewa ikut bersama Sang Hati… incase something happen..” arah Panglima Itam. “Bagaimana Sang Gembira panglima??..” tanya Sang Merah.. “Sang Gembira akan pergi bersamaku..”…

1 jam kemudian………..

Serang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!……………. ting tong… pung ping… booommm tebabo……… peperangan antara angkatan tentera Panglima Itam dan tentera kubu A pun bermula dengan sengitnya…. “Ape ni Merah??!!.. kate puteri dah bg kod morse utk laluan sulit… ni yg kite kena serang plak ni apehal??? jawab2..!!” konpius Panglima Itam.. “Itu laa pasal…. hamba mmg confident.. 3 kali hamba translate kod morse tuh.. sama je result die.. tentang laluan sulit yg di kabarkan tuan puteri… tapi yg ni mcm pelik jer… tensen pakcik” tutur Sang Merah dgn tensen.. “Arghhh… abaikan….. alang2 kita dah masuk, biar semuanya berakhir hari ini juga… Serang!!!!!!!!!!”… bersemangat waja Panglima Itam memberi arahan kepada tenteranya….

selepas 30 minit…..

“Tuan puteri!!!!… argh… akhirnya” lega Panglima Itam melihat Puteri berjalan dgn langkah yg tenang…. “Ah.. Panglima Itam.. risau beta akan panglima sebentar tadi… tapi kenapa Panglima Itam yg datang ke kota ini… bukankah ada seorang puteri yg menunggu panglima d kota R sana.. hamba ingt putera X yg akan datang pada beta”.. hairan Sang Puteri.. “actually dah lama beta nk cakap bendalah ni… cuma battery asik kong jer.. so baru ari ni beta dpt sampaikan..” sambung sang puteri lagi…

“hmmmmmmm.. aku dah agak dah…. ini yg akan puteri cakap nanti… hehehe nasib baik Sang Hati di temani dgn Sang Kecewa dan Sang Lega.. klu Sang Kecewa sahaja bersama dgn Sang Hati.. susah lee jawapnya.. bijak jugak aku nih.. heheh ” fikir Panglima Itam sambil memandang syiling kota… “Panglima!!… luka di tangan tu……. “…..tekezut sang puteri melihat darah yg mengalir di tangan panglima Itam.. “xde ape tuan puteri.. sikit je ni.. luka di luar lagipun…….. kejap je… 2-3 ari ni.. baik laaa… xde hal lah… jgn laaa tuan puteri risau… hamba cukup gembira bile lihat tuan puteri ok… sihat sejahtera… itu pun sudah memadai… lagipun… tuan putera X dah lama tunggu puteri di Istana.. jom hamba iring tuan puteri pulang… memang sudah menjadi tugas hamba…. sebagai seorang panglima.. ” pantas panglima Itam memotong ayat puteri….. mujur Sang Gembira bersama aku di sisi.. aku dh agak Sang Sedey ni follow aku.. bangga betul aku dgn diri sendiri hehehe…..

“bagaimana dgn puteri R di kota R?” puteri bertanya lagi… ingin tahu… “xpe.. hamba x akan kesana kerana hamba yakin… Raja telah menghantar putera dari kota B utk menyelamatkannya…. lagipun.. benteng pertahanan kota R x sekukuh benteng kota A ini… hamba rasa laa.. tapi hamba akan cuba ambil kabar puteri R nanti dr spy yg hamba hantar..” balas Panglima Itam selamba……. “Terima kaseh panglima…….. susah2 jer… masuk kota nih… selamatkan beta”.. “no problem puteri…. I’ll be there for u… insyaALLAH”.. tersengih sang Panglima Itam mendengar pujian dr Sang Puteri……… Abang!!!!! abang!!!…… “eik….. apehal ber’abang2′ lak puteri nih…??

“subuh2……… isk… ape nk jadi nih….. asik lewat je bgn……… bgn ler teman oii…….. dah nk abis waktu dah ni…… heiiii….” arghhhhhh……… mimpi rupenye……. patut laaaaa pelik semacam jer……. warrrrrrrrrghhhhhhhh…. ngantok lagi nih……. sambg laa pas solat nanti……….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: